Ali Esbati – vänsterpartist, författare och terroröverlevare

by lyrik
Media

Han är inte rädd att sticka ut hakan. Förutom sitt politiska engagemang har Ali Esbati synts flitigt på sociala medier genom åren. Särskilt på twitter och den egna bloggen har han argumenterat, reagerat och givit sin syn på samtiden och politiken. Ali Esbati är dessutom känd som en av överlevarna från terrorattacken på norska Utöya. 

Snabbfakta om Ali Esbati

NamnAli Esbati
Ålder46 år, född 12 september 1976
HärkomstAli Esbati föddes i Iran och kom till Sverige med sin familj 1986
GymnasieutbildningTensta Gymnasium och Matematikgymnasiet i Danderyd
Högre utbildning Civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm
YrkePolitiker och författare. Har tidigare drivit en egen blogg
Politisk inriktningVänster
FamiljAli Esbati har ett barn.
Fru eller samboAli Esbati var tidigare sambo med den norska journalisten Marte Michelet. Vissa medier talar om henne som hans fru men de verkar inte ha varit gifta. Om han har en flickvän eller annan någon partner idag är oklart.

Med Vänsterpartiet i fokus

Ali Esbatis politiska karriär började i maj 2001 när han valdes in som förbundsordförande för Ung Vänster. Det var Jenny Lindahl Persson som lämnade över ordförandeklubban. Esbatis förtroendeperiod blev startskottet för ett långt engagemang inom Vänsterpartiet. 

Ali Esbatis karriär

Under åren som följde jobbade Ali Esbati på olika poster inom politik och media. Här är ett urval: 

 • 2005-2008 – Alis Esbati jobbar som arbetsmarknadspolitisk sekreterare på Vänsterpartiets riksdagskansli. Han har även uppdrag som finanspolitisk sekreterare och i slutet av perioden som ekonom. 
 • 2004-2009 – Esbati har under den här tiden ett förtroendeuppdrag som ordförande i Vänsterpartiets programkommission. 
 • 2005 – Ali Esbati börjar blogga och blir läst av många. Så många att han rankas som en av landets mest populära och lästa politiska bloggare. Han skriver både om Sverige och andra länder utifrån ett vänsterpolitiskt perspektiv. Bland annat berör han Venezuelas situation i en av sina mest uppmärksammade texter. 
 • 2006 – Ali Esbati ger ut sin första bok. Boken består av en samling bloggtexter från åren 2005 och 2006 i eget urval. Titeln är “Agenda: Julafton för allt reaktionärt”. 
 • 2008 – Ali Esbati flyttar nu till Norge och blir debattredaktör på en tidning vid namn Klassekampen. 
 • 2009 – Fortfarande i Norge. I juni detta år grundar Ali Esbati tillsammans med flera andra en tankesmedja som får namnet “Manifest Senter for Samfunnsanalyse”. Denna organisation var starkt bunden till fackliga förbund och hade även sin finansiering därifrån. 
 • 2010 – Ali Esbati återvänder till Sverige och ställer upp i Riksdagsvalet. Han valdes av Stockholms kommuns valkrets till första ersättare. 
 • 2013 – Under våren detta år blir Ali Esbati ersättare för Josefin Brink och får därmed hennes plats som verksam i Arbetsmarknadsutskottet. 
 • 2014 – Återigen ett riksdagsval och Ali Esbati blir ordinarie ledamot. 
 • 2018 – Under Vänsterpartiets kongress i februari blir Esbati invald i partiets styrelse. 
 • 2022 – Ali Esbati utses till Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. 

Attentatet på Utöya

Norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) anordnade 2011 ett sommarläger för ungdomar på ön Utöya som ligger strax utanför Oslo i Norge. Hit bjöds Ali Esbati in för att hålla föredrag för deltagarna. Den ödesdigra dagen den 22 juli var han en av alla de som drabbades av terroristen Anders Behring Breiviks attentat som kostade 69 personer, främst ungdomar, livet. Breivik har talat om Esbati som en farlig kommunist som hatade Norges kultur och det är ännu oklart om Ali Esbati kan ha varit ett av de primära målen för dödsskjutningen. 

Katastrofen på Utöya blev en bok 

Tio år efter det fruktansvärda attentatet publicerades en bok av Ali Esbati där han skildrar händelsen. Den heter “Man kan fly från en galning men inte gömma sig från ett samhälle: 10 år efter Utöya”. I Norge heter boken “Efter rosetogene”. 

I bråk med Hanif Bali

Ali Esbati är känd av ännu fler anledningar. En uppmärksammad historia som skapade rubriker var när han och den moderate politikern Hanif Bali råkade i luven på varandra. Bali publicerade bland annat en bild på twitter där Ali Esbati framställs som en apa och efter det var bråket igång. Rasistiska ord för mörkhyade tjänstefolk haglade liksom olika beskyllningar och diverse annan hög och låg kommunikation. Debaclet ledde till att flera framstående politiker uttalade sig om att särskilt Hanif Bali agerat omdömeslöst.

Relaterade inlägg