Aron Andersson – en superman på två hjul

by lyrik
wheelchair 2

Aron Andersson har inspirerat många. Det är inte speciellt konstigt om man väger in alla de bragder denna mänskliga superhjälte klarat av. Förutom att ha besegrat cancer som barn har Aron bestigit berg, simmat över stora vatten och hoppat fallskärm – trots att hans ben inte fungerat sedan 1997.

Snabbfakta om Aron Andersson

NamnAron Andersson
Född 26 januari 1988
YrkeFöre detta elitidrottare, numera äventyrare och föreläsare 
FamiljExfrun Anja Malmberg
Övriga engagemangAmbassadör för Barncancerfonden 

Aron Andersson vann mot cancern men förlorade funktionen i benen

Som åttaåring ställdes Aron Andersson inför en enorm prövning. I januari fick han det dystra beskedet att läkarna hittat cancer i hans korsben. Trots behandling med såväl cellgifter som strålning behövde cancern till sist opereras bort – en operation som ledde till att Aron förlorade funktionen i sina ben – han blev förlamad. Som om inte detta var nog kom cancern tillbaka. Denna gång i Arons lungor och tre gånger fick han opereras innan han slutligen kunde friskförklaras. För de allra flesta hade denna kamp troligen varit så övermäktig att livet efter den mest handlat om att överleva. Aron däremot, han ville mer. Han ville leva fullt ut. 

Aron Andersson har berättat att hans första mål efter cancern var att kunna vara med kompisarna och spela fotboll. För ett barn som nyss förlorat styrseln i sina ben och hamnat i rullstol kan en fotbollsmatch tyckas övermäktig men Aron var fast besluten om att kunna delta i spelet. Med tiden kom dock Arons idrottsintresse att byta bana. Han fastnade för segling, friidrott och kälkhockey och redan som 16-åring tävlade han för första gången i paralympics.

Äventyraren Aron Andersson

Under sin idrottskarriär hann Aron Andersson med fyra paralympics. Först deltog han som seglare men bytte sedan bana till att fullt ut fokusera på friidrott och kälkhockey. Efter att ha behövt opereras i höftleden blev Aron Andersson tvungen att sluta med sitt friidrottande och 2013 lade han helt idrottskarriären på hyllan när han även lade av med kälkhockey. Andersson var vid denna tid endast 25 år gammal men hade redan hunnit avverka en gedigen idrottskarriär. 

Näst på tur stod äventyr för Aron Andersson. Han ville testa sina, och rullstolens, gränser och pusha sig själv till att nå nya höjder. Han började redan samma år som han slutade med kälkhockey och blev då den första rullstolsbundna personen att bestiga Kebnekaise. Genom den steniga, branta och extremt ojämna terrängen tog sig Andersson fram i rullstol, på kryckor och ibland genom att dra sig fram med hjälp av enbart armstyrka. Strapatsen tog 28 timmar men gav Aron Andersson blodad tand. Han ville klara av fler äventyr. 

Åren som följde blev Aron Andersson den första rullstolsbundna personen att bestiga Kilimanjaro och blev därefter även först att som rullstolsbunden genomföra en svensk klassiker på under 24 timmar. Som om inte det var nog gav han sig år 2015 på att i 14-gradigt vatten simma 43 kilometer över Ålands hav, även detta något han klarade av att genomföra med enbart sina armar som hjälp.

Aron Andersson skiljer sig

Förutom äventyr har Aron Andersson de senaste åren även haft tid för kärlek. Den som söker efter ”Aron Andersson fru” får snabbt information om att han tidigare varit gift med Anja Malmberg. Aron och Anja blev ett par redan 2014 och levde ihop under åtta år. 2018 stod deras bröllop, men sedan 2022 är Aron Andersson skild från Anja. Redan år 2021 sålde de forna makarna sin gemensamma villa i Täby men då ville de inte bekräfta någon separation. Detta klargjordes först på våren 2022 i samband med Aron Anderssons medverkan i Let’s Dance.

Under sin medverkan i Let’s Dance fick Aron Andersson flera gånger dementera rykten om en eventuell relation med sin danspartner Jasmine Takács. Jasmine som tog på sig uppdraget att som första proffsdansare i programmets historia dansa med en rullstolsbunden person hittade snabbt vägar runt Aron Anderssons skada. De två har fortsatt dansa ihop även efter programmets slut och har bland annat besökt USA ihop. I Let’s Dance kom Jasmine och Aron fyra.

Topplaceringarna utgjordes av:

  • Eric Saade (första plats)
  • Filip Dikmen (andra plats)
  • Marie Mandalmann (tredje plats)

Relaterade inlägg