Fast eller mjölig potatis till mos

by lyrik

Fast Potatis Jämfört Med Mjölig Potatis

I våra kök finns potatisen ofta i någon form, antingen som ensamrätt eller sidorätt, potatis är där och gör sitt jobb. Men det är också sant att alla potatis inte är likadana.

Fasta potatisar, såsom typen Mandel, behåller sin form under tillagning, vilket gör dem till ett ypperligt val för rätter som potatisgratäng och stuvade potatisar. De mjöliga sorter som Maris Piper har en hög stärkelsehalt, vilket hjälper dem att smälta under tillagningen och därmed blir de den perfekta sorten för mos.

Båda sorterna erbjuder olika fördelar beroende på maträtten du ska laga. Därför är det viktigt att välja rätt typ av potatis för just ditt recept.

Typ av potatis Exempel på sorter Lämplig för vilken typ av rätt?
Fast potatis Mandel Ugnstekt potatis, gratänger
Mjölig potatis Maris Piper Potatismos, bakpotatis

Att göra potatismos

Att göra potatismos kan tyckas enkelt. Men väljer man fel sort av potatis kan resultatet bli ett klumpigt och smaklöst mos. För att uppnå ett fluffigt och gott mos bör du använda en mjölig sort av potatis.

Följ dessa steg för att få det perfekta potatismoset:

1. Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk.
2. Använd en potatispress för att mosa potatisen. Undvik mixer el.l. då moset kan bli klistrigt.
3. När moset har önskad konsistens, rör i smör, mjölk, salt och peppar.

Oavsett om du serverar potatismos vid en speciell tillställning eller som en del av vardagsmaten, kommer ditt mos att göra succé varje gång om du följer dessa steg och väljer rätt sorts potatis. Så nästa gång det är dags för potatismos – kom ihåg att valet av potatis gör skillnaden!

Relaterade inlägg