Freddy Krueger – baserad på verkliga händelser?

by lyrik
FREDDIE

Mannen i hatten. Mannen i randiga tröjan. Mannen med klorna. Alla beskrivningar leder till samma man. Mannen med brännskadorna. Mannen med skrattet. Mannen i drömmarna. Alla till samma namn. Elm Streets egna Springwood Slasher, Fred “Freddy” Krueger. Men visste du att det ligger en sanning bakom karaktären?

Snabbfakta om Freddy Krueger

Första filmA Nightmare on Elm Street (1984)
Senaste filmA Nightmare on Elm Street (2010)
Skapad avWes Craven
Spelad avRobert Englund
1,77 mSå lång är Freddy Krueger (Robert Englund)
Antal filmer
Ägd avWarner Bros. Pictures

Vem är Freddy Krueger?

Wes Cravens fiktiva barnmördare har sedan 1984 sått frön av skräck i såväl barns som vuxnas omedvetna. Och det är nog just därför filmserien, som började med en måttlig men ambitiös skräckis på 1 miljon dollar (jämför med samma års “Gremlins” på 11 miljoner och “The Never Ending Story” på 60 miljoner), har blivit så populär som den är än idag.

Konceptet är genialiskt. En seriemördare som bara mördar i drömmarna, och när du dör i drömmen så dör du i verkligheten. Det enda sättet att överleva är att inte somna – men hur länge kan du egentligen hålla dig vaken? Och vem vet, du kanske redan sover? One, two, Freddy’s coming for you…

Hur många Terror på Elm Street-filmer finns det?

Tillsammans med “Halloweens” Michael Myers och “Friday the 13ths” Jason Voorhees så utgör “A Nightmare on Elm Streets” Freddy Krueger den sista delen av den oheliga treenigheten av 80-tals slasher-antagonister.

Utav alla tre filmserier så leder Fadern, Michael Myers, med 13 filmer, tätt följt (på fot) av Sonen, Jason, med 12 filmer och till sist den Helige Anden, Freddy, med 9 filmer totalt. Till skillnad från de andra två så är dock Freddy den enda med en egen tv-serie: “Freddy’s Nightmares”.

Alla Freddy Krueger filmer i ordning

  1. A Nightmare on Elm Street (1984)
  2. A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge (1985)
  3. A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987)
  4. A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988)
  5. A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (1989)
  6. Freddy’s Dead: The Final Nightmare (1991)
  7. Wes Craven’s New Nightmare (1994)
  8. Freddy vs. Jason (2003)
  9. A Nightmare on Elm Street (2010)

En nyinspelning av “A Nightmare on Elm Street” är för närvarande under utveckling, efter den överraskande succen för uppföljaren till “Halloween” från 2018, kallad “Halloween”. Inte att förväxla med nyinspelningen från 2007 som också kallas “Halloween”, vilken i sin tur inspirerade den första nyinspelningen “A Nightmare on Elm Street från” 2010 kallad “A Nightmare on Elm Street”. Vi har kul här.

Vem spelar Freddy Krueger?

Förutom hans unika modus operandi så är Freddy Krueger också unik då han är en av de få slasher-antagonister som inte bär en mask. Istället är det hans signature ”knife glove” som man behöver för att slutföra Halloween-dräkten. (Notera att ”Halloween” i detta fall tyder på högtiden och inte filmserien.)

Medan Myers och Voorhees spelades av olika skådespelare i princip i varje film så spelades Krueger av skådespelaren Robert Englund i samtliga, inklusive i tv-serien från -88. Den enda gången Englund inte har spelat karaktären är i nyinspelningen från 2010, då han spelades av Jackie Earle Haley.

Kruegers senaste framträdande i populärmedia var i tv-spelet “Dead by Daylight”, eller DBD som det ofta förkortas som. Dock spelas han här varken av Englund eller Haley, även om spelet använder sig av Haleys liknelse.

Baserad på verkliga händelser?

Något du kanske inte känner till är att Freddy Krueger, eller snarare “Terror på Elm Street”-filmerna, är inspirerade av verkliga händelser. Det var i mitten till slutet på 70-talet som Wes Craven, då under produktion av hans tidigare skräckklassiker “The Hills Have Eyes”, läste flera olika nyhetsartiklar om män som hade dött i sömnen efter att ha plågats av mardrömmar.

Kusligt, men också sorgligt, då männen alla var Hmong- och Khmer-flyktingar som hade flytt till USA efter krigen och folkmorden i Vietnam, Kambodja och Laos. Mardrömmarna var tydligen så hemska att många vägrade att sova, vilket troligtvis tillsammans med PTSD och utmattning ledde till hjärt-och kärlsjukdomar.

En annan inspiration till Freddy Kruegers bakgrund var de många fall av barnmisshandel och barnövergrepp som rapporterades i USA på 80-talet. De flesta var helt påhittade och influerade av ”Satanic Panic”-krisen som då präglade landet. En tredje, mer rolig inspiration kommer från det faktum att namnet “Fred Krueger” härstammar från en pojke som brukade mobba Wes Cravens när han var yngre.

Relaterade inlägg