Haupt Lakrits – med passion för lakrits

by lyrik
LICOR

Lakrits är en godissort som verkligen har tagit steget in i finrummet de senaste åren. Glöm lakritsbåtarna – nu kan du njuta av hantverksmässig lakrits med de allra finaste ingredienserna och äkta lakrits från Kalabrien. Det är smaker som är ren kärlek för alla som har passion för lakrits. Haupt Lakrits ger dig lakrits att verkligen njuta av.

Snabbfakta om Haupt Lakrits AB:

Startade2014
FörsäljningskanalerOnline och via återförsäljare
Antal anställda 202110 stycken
Omsättning 202142,5 miljoner kronor
RabattkodSök på nätet efter senaste gällande

Haupt Lakrits – från CHOK till Citron och vidare

Det var en semester på Island som gav Christian Haupt inspiration till uppstarten av företaget Haupt Lakrits. Där upptäckte han nämligen hur gott det kunde vara att kombinera choklad och lakrits. Planerna på att starta chokladtillverkning modifierades således till en produktion av lakrits och choklad i kombination.

Efter det att de första produkterna, KRISP och CHOK, lanserades på lakritsfestivalen 2014 har framgångarna kommit slag i slag. Numera kan vi glädjas åt mängder av olika varianter. Det är ett tufft jobb att prova sig igenom alla, men någon måste göra det…

Det sker också en ständig produktutveckling hos Haupt Lakrits, så man blir aldrig färdig. Tyvärr innebär det också att vissa sorter får strykas ur sortimentet. Därför hittar du till exempel inte längre Haupt Lakrits Citron, men det finns istället mycket annat nytt och spännande.

Haupt Lakrits Moomin – en flört med Finland

Bland de produkter som tagits fram hittar vi serien Moomin. Här har Haupt Lakrits tagit steget över till Finland för att skapa fyra olika sorter inspirerade av de populära mumin-figurerna:

  • Lilla My har ett pepprigt humör och kan lätt bli sur. Hon representeras av en salt lakrits med smak av havtorn och chilipeppar, tillsammans med en mildare ton av vit choklad.
  • Muminpappans kärlek till whisky återspeglas i hans eget lakritsgodis med mörk mjölkchoklad.
  • Muminmamman är mjuk och söt som choklad med dulce de leche, men uppvisar också ett sting av syrliga lingon.
  • Mumintrollet själv är mild och god och har fått en lakrits med vit choklad, blåbär och vanilj i sitt namn.

Om du har svårt att välja en av sorterna så kan du köpa en presentförpackning med en burk av varje. Köp två stycken för all del, i den händelse att den du förärar presenten till inte är villig att dela med sig.

Moomin by Haupt var också Haupt Lakrits adventskalender 2019. Den finns tyvärr inte att få tag på längre, men misströsta inte – Haupt lanserar nya fantastiska adventskalendrar varje år.

Salt lakrits från Haupt Lakrits

Naturligtvis kan den som älskar salt lakrits få sitt lystmäte uppfyllt med lakrits från Haupt. Det är finns mycket mer än Lilla My´s godis att välja mellan. Salt lakrits, eller saltlakrits, förtjänar faktiskt några extra ord.

Söt lakrits äts i flera länder, framförallt i Nederländerna, Tyskland, England och av oss i Norden. Vi här i norr är dock även förtjusta i den salta lakritsen, och det är vi ensamma om att vara. Salt lakrits är vad engelsmännen brukar kalla en “acquired taste”, alltså något som man behöver tillvänjning för att tycka om. Teorin är att anledningen till att vi nordbor är så glada för salt lakrits är att vi förr i tiden, och även nuförtiden faktiskt, ätit mycket mat som konserverats med salt – salt sill till exempel. På så sätt har vi vant oss vid och börjat älska salt.

Det saltaste godiset av alla är “Svenskjävlar”. Det ger verkligen skäl för namnet och bör avnjutas med försiktighet – och det är ju bra för då räcker det längre. Förresten kan det vara bra att veta att du inte behöver vara rädd för att få i dig för mycket salt av typen bordssalt när du äter salt lakrits. Det är nämligen salmiak, i ett typiskt innehåll av ungefär 70 g/kg, som ger den salta smaken och inte natriumklorid.

Inom EU är man dock tveksamma till användandet av stora mängder salmiak i livsmedel och har således satt en maxgräns på endast 3 g/kg för innehållet av denna ingrediens. Efter protester från flera håll i Norden så har det dock givits undantag för just saltlakrits i vissa länder, däribland Finland och Sverige. Det är vi glada för, men det kan vara bra att tänka på att vara måttfull med intaget. Söt lakrits är ju också gott som variation.

Relaterade inlägg