Hur högt är Mount Everest?

by lyrik

Mount Everest är världens högsta berg och ligger mitt på gränsen mellan två asiatiska länder – Kina och Neapel.  I Nepal kallas berget Chomolungma. Det är 8 848 meter högt. Mount Everest är känt av de flesta på jorden och många klättrare drömmer om att bestiga berget, men det kräver stora insatser både ekonomiskt, fysiskt och mentalt. 

Mount Everest är nog den farligaste utmaningen för en klättrare och anses av många vara det dödligaste berget på jordklotet. Det är okänt hur många som dött på Mount Everest i försöken att nå toppen, men det överstiger 235 personer. De har dött av olika orsaker, tex den syrefattiga luften och den intensiva kylan. 

Hur högt är Mount Everest olika år?

Mount Everest blir lite högre för varje år med anledning av kontinentalplattornas rörelsemönster. Det rör sig om 4 mm stigning per år. 

Så hur högt är Mount Everest 2017 jämfört med idag eller jämfört med andra år som 2012, 2015, 2016 osv? Även om berget stiger 4 mm per år är det enklast att utgå ifrån 8848 meter, det lär dröja innan det når upp till 8849 meter. 

Hur högt är Mount Everest Base Camp?

Mount Everest Base Camp ligger på 5 364 meters höjd och är ett bra alternativ till att uppleva tjusningen med att bestiga Mount Everest. Det finns en vandringsled som tar dig till Base Camp på cirka två veckor. 

Du kommer att vandra på bergsstigar, förbi bergsbyar, gå över hängbroar och uppleva en hisnande utsikt. Tusentals människor vandrar upp till Mount Everest Base Camp varje år. Det finns olika företag som erbjuder paketresor dit så man själv kan känna på hur högt berget Mount Everest är.

Relaterade inlägg