Hur lång tid tar det att ladda en elbil och vad kostar det?

by lyrik
Hur lång tid tar det att ladda en elbil och vad kostar det

Din vän och du har äntligen gjort slag i saken och dragit ut på den där roadtrippen ni har pratat om så länge. Ni har redan avverkat många mil, ätit orimliga mängder godis, pratat munnarna ur led och haft radio-karaoke i bilen.

Din vän säger att det är dags att tanka och rullar fram till en laddstolpe. Du suckar och tänker lite surt att det hade minsann gått fortare på en vanlig bensinmack, med en gammal hederlig bensinbil. Men eftersom du inte vill dra ner stämningen eller vara en suris så googlar du i smyg “hur lång tid tar det att ladda en elbil”. 

Elbilar kan laddas hemma med vanlig hushållsel och det tar då mellan åtta och tjugo timmar att ladda. De flesta elbilar och laddstationer längs vägarna har dock snabbladdare med högre effekt. Med snabbladdning tar det bara så lång tid som cirka tjugo minuter. Det byggs ständigt nya ställen där det går att ladda elbilar och det finns både hemsidor och appar med kartor över laddstationer. 

Vad kostar det att ladda en elbil?

Men det är ju inte bara tiden som är viktigt. Du kanske undrar vad det kostar att ladda en elbil? Från ett tomt batteri till ett fullt kostar det cirka 150 kronor på en publik laddstation. Priset varierar givetvis med batteriets kapacitet, samt med elpriset.

På vissa varuhus får man ladda bilen gratis medan man handlar och i vissa bostadsområden kan de boende skriva upp sig på olika prenumerationer och avtal som gör det billigare att ladda elbilen.

Hur många mil man kommer på en laddning varierar mellan bilmodeller, men det är inte ovanligt att du kommer så långt som 40 mil på en laddning.

Relaterade inlägg