Hur många bor i Göteborg?

by lyrik
GOTHENBORG

Göteborg är Sveriges näst största stad och ligger på västkusten. Staden är känd för sin humor, feskekörka och sina goa gôbbar. I staden finns också en berömd Poseidon-staty, Liseberg och Eriksbergskranen. Under åren har staden fött fram storkändisar som Karin Boye, Lasse Kronér och Håkan Hellström och många många fler. 

Men om staden är Sveriges näst största, hur många bor i Göteborg? Staden hade år 2021 hela 607 882 invånare. I Storgöteborg bor 1 060 000 människor. Det är strax över en miljon, i klarspråk. Om du är nyfiken på mer statistik finns det väldigt många siffror och grafer på Göteborgs stads hemsida. Där kan du bland annat få svar på frågan “hur många 16-åringar bor det i östra Göteborg” och “hur stor andel av femåringar bor i friliggande villa”. 

Historiskt vitsiga invånare

Göteborgare finns inte bara i Göteborg, utan de har spridit sig över världen. Här kommer ett urval.

  • Hur många göteborgare bor det i Kanada? Åttava. 
  • Hur många göteborgare bor det i Tyskland? Gööör-many. 

Här någonstans inser du nog att det inte handlar om göteborgare som bor utomlands, utan det är i stället exempel på den berömda göteborgshumorn. Var den vitsiga humorn kommer ifrån är omdebatterat, men det har vitsats i staden sedan 1700-talet. Säkert tidigare. 

Göteborgs Posten och andra tidningar hade tidigt en tradition att anställa synnerligen vitsiga krönikörer och journalister. Detta spädde sedan på synen om den vitsiga och kvicktänkte göteborgaren. Vet du förresten hur man tröstar en vegan? –Soja, soja. 

Vitsa lugnt, annars börjar det lukta skämt härinne!

Relaterade inlägg