Hur många ml är en matsked och andra volymmått?

by lyrik
TABLESPOON

Så fort du hamnar i köket och tittar på recept för matlagning eller bakning kommer du i kontakt med olika måttenheter. Dessa kan kännas självklara, men det blir mer komplicerat när det är dags att omvandla dem till varandra.

Det finns dessutom olika typer av mått och de går inte alltid enkelt att översätta från ett till ett annat. Ett exempel är hur många ml är en matsked? Vad betyder ens det och vad är svaret? 

Olika volymmått

Sedan den svenska klassiska kokboken Vår kokbok kom ut för första gången 1951 har det blivit en självklarhet att varje svenskt kök ska ha måttsatser. Det handlar om de mindre satserna med deciliter som det största och kryddmått som det minsta. Men många hushåll har också det större litermåttet. 

De vanligaste volymmåtten:

  • liter (l)
  • deciliter (dl)
  • centiliter (cl)
  • milliliter (ml)
  • matsked (msk)
  • tesked (tsk)
  • kryddmått (krm)

I ett recept står det ofta hur många av varje mått som ska ingå. Däremot står det inte hur det ena måttet kan omvandlas till det andra. Det framgår till exempel inte hur många ml är en matsked. 

Omvandla olika måttenheter

För hur många ml är en matsked egentligen? Svaret är att det går 15 milliliter på en matsked. När det kommer till hur mycket en matsked är kan det även översättas till 3 teskedar. Hur många cl är en matsked? är en fråga som är svårare att måtta ordentligt. En matsked är som sagt 15 milliliter. En centiliter motsvarar i sin tur 10 milliliter. 

Samma ungefärliga mått får du om du undrar hur många matskedar är en dl. Det är lättare med frågan om hur många ml är en dl. Svaret på det är att en deciliter är 100 milliliter, och 15 milliliter är ju en matsked. Det innebär att det ungefär går 6,5 matskedar på en deciliter. 

Omvandla det till milliliter  

Det finns många volymmått och det finns inte alltid ett enkelt sätt att översätta det ena till det andra. Därför kan en fråga som hur många ml är en matsked vara komplicerad. Fast många gånger går det enkelt att översätta måttet till just milliliter. Det är oftast jämna tal. 

Problemet uppstår när det ska översättas till något annat än till milliliter. Då är det inte längre jämna mått. Ska du därför ändra mellan volymmått kan det vara bättre att omvandla det till milliliter och sedan fortsätta från det.

Relaterade inlägg