Hur sätter man in en tampong? 

by lyrik

Tamponger är praktiska, för de suger upp blodflödet under mensen, så att kläderna inte blir fläckiga. Man är rumsren, precis som att det inte läcker ut urin eller avföring. Alla tonårstjejer och fertila kvinnor behöver mensskydd, och det har diskuterats om att det borde vara subventionerat eller gratis, eftersom det är en nödvändighet. Bindor är vanligast till att börja med, men det är opraktiskt för den som idrottar eller badar. 

Hur får man reda på hur man sätter in en tampong?

Det kan vara lite svårt att få den på plats rätt, men de flesta rådfrågar någon de litar på och får bra tips på hur man sätter in en tampong. 

  • Man frågar sin mamma
  • Man rådfrågar en tjejkompis eller syster
  • Man läser sig till det i en bok eller på en bruksanvisning
  • Man kan se på en instruktionsvideo
  • Man kan fråga skolsköterskan
  • Man kan fråga på en ungdomsmottagning 

Hur sätter man in en tampong första gången?

För tjejer som är oskuld kan det vara extra svårt att sätta in en tampong, eftersom mödomshinnan sitter i vägen. I vissa kulturer är det viktigt att vara oskuld när man gifter sig, och då kanske man väljer bindor istället. I vissa, sällsynta fall lyckas man inte alls att få in en tampong, och då kan man få hjälp på sjukhus med att vidga eller få bort mödomshinnan, och då får man medicinsk hjälp och sövning om det behövs.

Hur gör man när man sätter in en tampong? 

Många undrar hur man sätter in en tampong steg för steg. Det är i princip bara att trycka in tampongen. Men den ska långt in, annars skaver den eller ramlar ut. Sitter den rätt, känns den inte. Det sitter ett snöre i ena änden, för att man lätt ska kunna dra ut den när man ska byta. 

Hur sätter man in en tampong med hylsa? En sådan är det allra enklaste att använda, för det bara att placera den i läge och trycka in införingshylsan, så sitter tampongen rätt direkt. 

Hur sätter man in en tampong med lösnaglar? Det gäller att vara försiktig. Införingshylsa är det smidigaste sättet. Tänk bara på att tvätta händerna noga vid byten, så att du inte får med några bakterier. Det är lika noga med hygienen när det gäller tamponger som det är vid toalettbesök.

Relaterade inlägg