Hur vet man sin blodgrupp?

by lyrik

Ser man sjukhusserier på tv så pratas det mycket om blodgrupper när det skett olyckor och någon skadad behöver få blod. Eller snarare kanske skriks det om detta i en väldigt stressad situation. Och fattas det blod, verkar det krångligt med vilken som kan ge av sitt blod till den som behöver. Och det stämmer, för blod innehåller röda blodkroppar som kan delas in i olika blodgrupper, och vid en blodtransfusion är det viktigt att blodgrupperna är samma hos givare och mottagare. Men om man själv skulle råka ut för en olycka, hur vet man sin blodgrupp? Hur vet man om man kan ge blod om ens eget barn eller någon annan nära behöver?

Hur får man veta sin blodgrupp?

Det går inte att söka information på 1177 eller genom att fråga sin vårdcentral. Om du ger blod får du dock reda på din blodgrupp. Kanske en extra anledning att börja göra det. Stilla din nyfikenhet. Plus att du såklart också gör en god gärning till alla som opereras eller kanske regelbundet behöver fylla på blod vid exempelvis vissa typer av cancer.

De som fött barn och de som blivit opererade kan också hitta information om sin blodgrupp. Kanske inte en anledning för att varken skaffa barn eller se till att behöva opereras. Men bra att veta för den nyfikne som kanske inte hade någon aning om att information om blodgrupp antecknades vid dessa tillfällen. Det läggs ingen vikt vid att informera patienten om detta utan det får man kolla upp själv i efterhand.

Relaterade inlägg