Ingen konst att bli mätt på restaurang Pas d’Art i Stockholm

by lyrik
Restaurant

Mitt i bibliotekstan, i hörnet Biblioteksgatan-Mäster Samuelsgatan, ligger en liten pärla: Restaurang Pas d’Art. Att under en vistelse i Stockholm boka bord här är en upplevelse väl värd pengarna. Och med en bred meny och generösa öppettider kan du välja att komma nästan när som helst på dagen.

Kortfakta om Pas d’Art

LiggerBiblioteksgatan 6-8 i Stockholm
MenyHär är man redo att duka fram det mesta: frukost, lunch, middag eller en drink på kvällen. Inget är för krångligt. Pas d’Art.
ÖppettiderMåndag–fredag 11:30–23:00, lördag 12:00–23:00, söndag 12:00–21:00
Hur boka bord?Det enklaste är att boka via e-post: [email protected] eller via hemsidan: www.pasdart.se

Vad betyder Pas d’Art?

Pas d’Art betyder ordagrant “ingen konst” på franska, men kan också översättas “inga problem”. Detta är ett namn som speglar kökets filosofi. Här serveras högklassig mat i en avslappnad atmosfär – gott, trevligt och inget krångel.

Om man söker på recensioner och betyg kan man se att många besökare verkar nöjda med upplevelsen på restaurangen, även om en och annan också klagar på saker som dålig service och kall mat. Totalt sett verkar ändå det positiva överväga. I en recension kan man läsa att Pas d’Art är ett riktigt toppenställe, både när det gäller mat, stämning och service.

Pas d’Art på Instagram

Den som vill skaffa sig en bättre uppfattning om restaurangen kan med fördel besöka deras Instagram. Där delar de bilder både på maten och på den väldigt trevliga inredningen, som är designad av inredningsarkitekten Martin Brudnizki. Instagramkontot heter @pasdart_restaurant. Kontot ger ett trevligt intryck, med många glada människor, fina inredningsdetaljer och ett flertal olika rätter från restaurangens Frankrike-inspirerade meny.

Några rätter på Pas d’Art Stockholm meny:

  • Steak haché (halstrad råbiff)
  • Lieu noir grillé (sej)
  • Céleri-rave (hembakad rotselleri)
  • Bœuf bourguignon (rödvinsbrässerad oxkind)
  • Foie gras (gåslever)
  • Crème brûlée (brylépudding)

Svårstavad franska i Pas d’Art

Ord som har sitt ursprung i franska kan vara svårstavade för oss svenskar. I svenska har vi till exempel inte apostrofer, alltså tecknet ’ som ju förekommer i Restaurang Pas d’Art. Många svenskar misstar detta tecken för en accent och skriver felaktigt Restaurang Pas d´Art, medan andra helt enkelt hoppar över apostrofen helt och hållet och skriver Restaurang Pas d Art. För en svensk kanske det helt okej ut, men den som vill vara korrekt bör alltså skriva Pas d’Art med apostrof. På svenska tangentbord sitter apostrof-tecknet sitter till höger om bokstaven ä. 

Många möjligheter på Pas d’Art

Var de olika tecknen sitter på tangentbordet är en sak. Var du och ditt sällskap ska sitta när ni besöker Pas d’Art är en annan. Även här finns flera olika möjligheter. Restaurangen har dels en främre matsal med bar, som de själva kallar för storslagen och spektakulär. Går man lite längre in hittar man den inre matsalen, en mer intim lokal där man sitter och äter i soffor. Det finns dessutom möjlighet att sitta på uteserveringen under ett tak och spana på alla som gör förbi.

Där Pas d’Art ligger idag låg tidigare Wienerkonditoriet

Pas d’Art har inte funnits särskilt länge, faktiskt bara sedan 2019. Innan dess låg det anrika Wienerkonditoriet på samma plats. Det öppnades i sin tur år 1904 av den dansk-svenska släkten Hofman-Bang. Det var Alma Maria Hofman-Bang som tog initiativet till att öppna ett Wienerkonditori i Sveriges huvudstad, och hon gjorde det efter att ha varit i Wien och utbildat sig professionellt. När konditoriet öppnade var hon 31 år gammal.

Verksamheten gick sedan vidare i släkten och drevs av Alma Marias son Lars fram till slutet av 1950. År 2013 hamnade lokalen i händerna på PDF Brasserie group. Först rustade de upp och försökte driva vidare Wienerkonditoriet under några år, innan de bestämde sig för att gå över till konceptet Pas d’Art. Det verkar som om det ändå har fungerat utan problem.

Relaterade inlägg