Liza Minnelli – artisten som aldrig gett upp

by lyrik

Liza Minnelli föddes in i en värld av skådespelare och artister. Hennes mamma var skådespelerskan och sångerskan Judy Garland och hennes pappa regissören Vincente Minnelli. Alla som har sett Liza Minnelli i Cabaret kan nog förstå att hon har artisteriet i blodet. Inte ens en allvarlig sjukdom kunde hejda henne.

Snabbfakta om Liza Minelli

Född12 mars 1946 i Los Angeles, Kalifornien.
Mest känd förRollen som Sally Bowles i Cabaret.
FöräldrarJudy Garland och Vincente Minnelli.
CivilståndSkild (efter fyra äktenskap).

Liza Minnelli som barn och ung

Ryktena vill gärna påstå att Liza Minnelli hade en svår barndom. Man syftar då på mamman Judy Garlands snåriga liv. Men Minnelli har framhållit att hon var lycklig som barn. Hon hade en nära relation till både sin mamma och pappa.

Liza Minnelli var bara tre år när hon var med på film första gången. Som ung ville hon bli skridskoåkare. Men det verkade vara hennes öde att följa i sin mammas fotspår. Hon scendebuterade när hennes skola satte upp Anne Franks dagbok. Sedan var hon fast.

Redan som 16-åring lämnade Liza Minnelli familjen och flyttade till New York. Fast besluten att klara sig själv tackade hon nej till alla erbjudanden om ekonomisk hjälp från familjen. Hon ska till och med ha skickat tillbaka pengar hon fått av Frank Sinatra, som var en vän till familjen.

Liza Minnellis familj och äktenskap

Även Liza Minnellis yngre halvsyskon på mammans sida, Lorna Luft och Joey Luft, har ägnat sig åt skådespeleri. Minnelli har även en yngre syster på sin pappas sida: Christiane Nina Minnelli, född 1955 och allmänt kallad Tina Nina. Hon är mer av en doldis, men har setts på röda mattan tillsammans med storasyster Liza.

Liksom sin mamma Judy Garland har Liza Minnelli varit gift flera gånger, närmare bestämt fyra. De herrar som fått äran att vara hennes make är:

 • Peter Allen, sångare.
 • Jack Haley Jr, son till Jack Haley som spelade mot Judy Garland i Trollkarlen från Oz.
 • Mark Gero, skulptör och regiassistent.
 • David Gest, underhållare och konsertarrangör

Det sista äktenskapet tog slut 2007. Efter den skilsmässan var Liza Minnelli fast besluten att inte gifta sig igen. Det betydde inte att hon inte tänkte dejta, men hon såg ingen anledning att återigen bli någons maka.

Trotsade sjukdomen – från nästan förlamad till stuntscener

Visste du att ett vanligt myggbett kan bli livshotande? I alla fall om myggan bär på viruset encephalitis. Det fick Liza Minnelli erfara år 2000 när hon drabbades av hjärnhinneinflammation. Sjukdomen påverkade både talet och rörelseförmågan och hon fick höra att hon skulle behöva sitta i rullstol resten av livet.

Men Liza Minnelli lät sig inte hejdas ens av en så allvarlig sjukdom. Efter sina perioder av alkohol- och drogmissbruk hade hon alltid rest sig igen och försökt på nytt. Även nu vägrade hon att ge upp. Efter hård träning kunde hon gå igen. Några år senare gjorde hon till och med sina egna stunts i sitcom-serien “Arrested Development”.

Mer än Cabaret – vilka filmer har Liza Minnelli medverkat i?

Många vet nog att Liza Minnelli spelat i “Cabaret”, där hon porträtterade nattklubbssångerskan Sally Bowles. Men sedan tar det stopp. Hennes välkända namn till trots har hon inte gjort så många stora filmroller. Det beror på att det Liza Minnelli älskat allra mest är att stå på scen och möta en ny publik varje dag.

Några filmer har det i alla fall blivit genom åren. Här är ett axplock:

 • Butik med musik (1949)
 • Pookie, uppkäftig men ful (1969)
 • Cabaret (1972)
 • Det våras för stumfilmen (1976)
 • New York, New York (1977)
 • En brud för mycket (1981)
 • Arthur – saknad, inte rörd (1988)

Hennes rolltolkningar har rosats. Liza Minnelli är en av få skådespelare som fått alla de prestigefyllda utmärkelserna Oscar, Emmy, Tony och Grammy. Flera framträdanden och filmklipp med Liza Minnelli finns på Youtube.

Liza Minnelli idag

Idag syns Liza Minelli alltmer sällan i rampljuset. Men i mars 2022 medverkade hon på Oscarsgalan. Tillsammans med Lady Gaga presenterade hon de nominerade och vinnaren i kategorin Bästa film.

Kanske var det den gamla hjärnhinneinflammationen som spökade när Minnelli hade svårt att läsa upp namnen. Men tack vare det fick vi uppleva ett ögonblick av omtanke och tillit. Ett ögonblick som stod i skarp kontrast till den mer omtalade händelsen från samma gala, när Will Smith slog till Chris Rock. 

Lady Gaga lutade sig fram och viskade “I got you” och Minnelli svarade “I know”. Precis den respekt som en kämpe som Liza Minnelli förtjänar.

Relaterade inlägg