Vem gillar inte svensk öl och husmanskost till överkomliga priser? Ölstugan Tullen har gjort succé i Göteborg och Sverige under det senaste decenniet med just det konceptet. Krogen är en flört med de gamla ölstugorna från förr i tiden, men med uppdaterad meny.
Snabbfakta om Ölstugan Tullen
Öppnade först | 2010 |
Första ölstugan Tullen | Andra Långgatan, Göteborg |
Ägare | Bröderna Mattias och Andreas Jakob |
Antal krogar | 16 |
Ölstugan Tullen Kville är en av flera nygamla ölstugor i Göteborg
Den första Ölstugan Tullen öppnade på den välkända kroggatan Andra Långgatan år 2010. Namnet hämtades från en tidigare ölstuga som hade legat på samma plats långt tidigare. Det var en tydlig flört till gamla tiders ölstugor som var strösslade över Göteborg.
Men vad är en ölstuga, egentligen? Länge var det en folklig krog som sålde billig öl och mat till så kallat vanligt folk. Det var en plats där man möttes, pratade, åt och umgicks. I det avseendet är det inte särskilt långt ifrån dagens ölstugor, helt enkelt.
Originalet Ölstugan Tullen Andra Lång blev snabbt så populär att fler krogar under samma namn öppnades runt omkring i Göteborg.
Det finns nu ölstugor på åtta platser i västkustens huvudstad:
- Andra Långgatan
- Lejonet (Svingeln)
- Wärdshuset (Avenyn)
- Johanneberg
- Kville
- Kålltorp
- Majorna
- Gamlestan
Husmanskost på Ölstugan Tullen Majorna
Maten på Ölstugan Tullen hämtar sin inspiration från klassisk husmanskost. Begreppet var från början en benämning på enkel mat som åts av tjänstefolk på krogar och gästgivaregårdar. Kort sagt var det “vanlig mat”. Nu för tiden brukar man beteckna husmanskost som traditionell nordisk mat som har lågt pris men stor mättnad. Många, rätt och slätt, skulle kalla det för “vanlig mat”.
Vad som utgör modern husmanskost är lite mer flytande. Det förändras över tid och beror på vad som är populärt och prisvärt för stunden.
Till exempel serveras på Ölstugan Tullen Majorna:
- Plocktallrik med blandade charkuterier, ostar, oliver, knäckebröd med mera
- Vegetarisk plocktallrik med getostboll, inlagda grönsaker och annat
- Matjesill
- Svamppaj
- Räkmacka
- Getostsallad
- Panerad ost
- Quinoabiff
- Vegansk limpa
Ölstugorna till fler tullar
Ölstugan Tullen tog Göteborg med storm. Efter hand öppnades nya ölstugor på fler platser runt omkring i landet. De har blivit minst lika omtyckta som originalet och är en del av en pågående trend inom svenska restauranger. Människor efterfrågar plånboksvänlig mat och trevlig krogmiljö, vilket Ölstugan Tullen levererar. Många svenska städer har haft både ölstugor och tullar så det är bara rimligt att Ölstugan Tullen dyker upp även där.
Förutom sin ursprungsstad Göteborg finns Ölstugan Tullen också i:
- Stockholm
- Linköping
- Norrköping
- Borås
- Gävle
S.O.S på Ölstugan Tullen
En urgammal svensk maträtt som du har möjlighet att äta på ett flertal av Ölstugan Tullens krogar är S.O.S – Smör, ost och sill. Under mycket lång tid, och långt in på 1900-talet, var det en rätt som kunde beställas in på praktiskt taget alla restauranger av lägre rang, det vill säga till exempel ölstugor. Ölstugan Tullen är en av krogarna som är med och återupplivar den praktiska måltiden.
S.O.S är en fortsättning på det gamla brännvinsbordet, som även utvecklades till det välkända smörgåsbordet. Vad fanns då på brännvinsbordet, förutom brännvin? Det berodde förstås på vad som fanns att tillgå men följande ingredienser var som regel med:
- Bröd
- Smör
- Ost
- Inlagd sill
- Rökt korv eller kött
På till exempel Ölstugan Tullen Andra Lång eller Norrköping kan du återuppleva S.O.S på ett lite mer modernt vis.
Lunch på Ölstugan Tullen Kungsholmen
Ölstugan Tullen väcker liv i gamla traditioner och blåser ny luft i prisvärd husmanskost. Det är inte bara på kvällarna som krogarna håller öppet. På de flesta av restaurangerna serveras lunch till skäliga priser.
Du kan till exempel beställa dagens lunch på Ölstugan Tullen i:
- Kungsholmen
- Wärdshuset
- Mölndal
- Sveavägen
- Hornstull
- Linköping
- Gamlestan