Roger Pontare – etnopop-originalet från Burträsk

by lyrik

Roger Pontare tillhör en av veteranerna på Sveriges musikaliska scen där han underhållit svenska folket under nästan ett halvsekel. Pontares musik består av en unik fusion av samekultur, rock och pop. Han har deltagit i Melodifestivalen vid flera tillfällen och har vunnit två gånger, 1994 med låten Stjärnorna och 2000 med När vindarna viskar mitt namn.

Snabbfakta om Roger Pontare

Född1951 i Burträsk, Lappland
FamiljHustrun Elisabeth och sönerna Jimmy, Vincent och Viktor Pontare
Genrer Pop, etnopop
Debut som artist1976
Kända låtarNär vindarna viskar mitt namn, Stjärnorna, Som av is, Silverland

Debut som artist redan som treåring 

Roger Pontare är född i Burträsk i Lappland och är same till sitt ursprung. Enligt Wikipedia berättar Pontare att han fick sitt första spontant betalda musikuppdrag redan som 3-åring på en buss hemma i Burträsk där de andra medresenärerna gav honom några slantar som uppskattning för att han sjungit för dem.

I tjugoårsåldern flyttade Pontare till Stockholm, där han bland annat medverkade i det symfoniska rockbandet Nebulosa. Vid denna tidpunkt hade Pontare rakat huvud, vilket inspirerade honom till att ta artistnamnet Mango. Det var under detta epitet som han tog sig in på Svensktoppen tidigt i sin karriär.

Roger Pontare i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest

Roger Pontare vann Melodifestivalen 1994 tillsammans med Marie Bergman med balladen Stjärnorna, med text av Micke Littvold och musik av Peter Bertilsson. Låten hade dock mindre framgång på den europeiska scenen: den tog dem till en 13:e plats i Eurovision Song Contest samma år, en placering som Pontare lär ha upplevt som en besvikelse.

Pontare kammade även hem segern i Melodifestivalen 2000 med hiten När vindarna viskar mitt namn skriven av Thomas Holmstrand samt Linda och Peter Dahl, som sägs ha fått sin inspiration från en film om den nordamerikanska schamanen Geronimo. Låten belönades med en sjundeplats i ESC med den engelska versionen When Spirits Are Calling My Name. Låten framfördes med inslag från flera olika etniciteter: Pontare ackompanjerades på scen av en samisk jojkare, en inuitisk sångerska och en nordamerikansk indiansk musiker.

Kritik för nationalsocialism i När vindarna viskar mitt namn

Enligt Wikipedia kritiserades låten för att ha ett nationalistiskt budskap, något som Pontare själv tog avstånd från och menade att texten handlade om ursprungsbefolkningar och inte var en hyllning till en nation. Pontare lär också ha reagerat starkt emot att nazister uppskattat och använt sig av hans låt.

Det är inte många artister som har samma status som Roger Pontare i schlagervärlden.  Tillsammans med Björn Skifs, Tommy Körberg, Berndt Isaacsson och Tommy Öst utgör han en av de manliga artister som representerat Sverige i ESC vid fler än ett tillfälle. Utöver de två redan nämnda segrarna i svenska Melodifestivalen har Pontare deltagit ytterligare två gånger: 1999 med Som av is (femte plats) och 2017 med Silverland (fjärde plats i “Andra chansen”).

Familjen Pontare – med musiken i första rummet

Roger Pontare är född Johansson. Namnet Pontare hittade han tillsammans med sin livskamrat Elisabeth i listan bland lediga namn hos Namn- och registreringsverket. Paret Pontare träffades redan under 1970-talet och har två söner tillsammans, Vincent och Viktor. Roger har även sonen Jimmy från ett annat förhållande. Elisabeth spelar en nyckelroll i Rogers karriär, då hon sköter en stor del av parets gemensamma bolag. Paret Pontare bor i Bjuråker i Hudiksvalls kommun.

2014 sändes dokumentären Sången från Vindelfjällen på SVT som bland annat handlar om Pontares uppväxt och förhållande till sin son Vincent. Även Vincent är musikartist och han är gift med artisten Agnes Carlsson. Filmens titel syftar på en sång som Vincent skrivit, Kalla mig hem, som Roger spelat in på Vindelfjällen. Dokumentären väckte stort intresse, enligt Vimeo sågs den av över 400 000 personer i SVT.

Diskografi Roger Pontare

  • Sinatrafied (1995)
  • Julens sånger (1995)
  • Som av is (1999)
  • När vindarna viskar mitt namn (2000)
  • When Spirits Are Calling My Name (2000)
  • I vargens spår (2000)
  • Den stora friheten (2002)
  • Från Stjärnorna till Silverland (2006)
  • Mitt Vinterland (2011)

Relaterade inlägg