Hur länge håller räkor i kylen

by lyrik

Hur länge räkor håller i kylen

Grundläggande faktorer som påverkar hållbarheten

Räkor är generellt sett mycket känsliga när det kommer till förvaring. Både hur de förvaras och vid vilken temperatur spelar stor roll för hur länge de håller. Vilket förpackningens skick är vid köpet kan också påverka hållbarheten.

När du handlar räkor bör du därför alltid kontrollera att de luktar fräscht, att mössen är fasta till konsistensen och inte klibbiga, samt att förpackningen är hel och ren.

Förvaring av räkor


Efter att du har köpt räkorna är det viktigt att snabbt få dem nedkylt för att maximera hållbarheten. Lägg i kylskåp direkt om de ska ätas inom en till två dagar, eller placera i frysen för längre hållbarhet. Temperaturen i kyl och frys spelar också stor roll för hur länge dina räkor håller sig färska, den optimala temperaturen i kylen ligger på runt 4 grader Celsius.
Förvaringsmiljö Maximal hållbarhet
Kylskåp (färska räkor) 1-2 dagar
Frys (färska räkor) 3-6 månader
Kylskåp (förkokta räkor) Upp till 5 dagar
Frys (förkokta räkor) Upp till 12 månader

Hur du vet om dina räkor har blivit dåliga

Symptomen på att räkor inte längre går att äta kan variera, men vanligtvis är det missfärgningar, en starkt fiskig lukt och/eller en slemmig konsistens som är de mest uppenbara tecknen. Om du noterar något av detta ska du inte konsumera räkorna.

Att lagra räkor korrekt kräver både rätt förutsättningar och kunskap. Men om du följer ovanstående riktlinjer bör dina räkor hålla sig goda och färska så länge som möjligt! Var dock alltid noga med att dubbelkolla deras status innan du äter dem, för säkerhetens skull.

Relaterade inlägg